1.    Full form of NEFT – 
ANSWER- National Electronic Fund Transfer
2.    Current Bank Rate: 
ANSWER- 8.75%
3.    Tesi thomas is associated with 
ANSWER- Missile
4.    Sachin Tendulkar played last one day at
ANSWER- Dhaka
5.    New name of a/c launch by RBI 
ANSWER- BSBDA
6.    PLR is replaced 
ANSWER- Base rate
7.    Martha Dodrey Work for 
ANSWER- Polio
8.    Bankasurance 
ANSWER- by banking Chanel
9.    Swarn Jayanti Rojgar Yojna is for 
ANSWER- Gramin vikas mantralay
10.  What is the name of card for farmer 
ANSWER- kisan credit card
11.  Name the wife of the PM of India:
ANSWER- Gursharan Kaur
12.  RBI Provide loans to bank is called? 
ANSWER- Repo Rate
13.  Loan can’t be provided below which rate: 
ANSWER- Base Rate
14.  India won how many medals in London Olympic Games 2012 
ANSWER- 6 (4 Bronze & 2 Silver)
15.  If RBI reduces CRR, what happens: 
ANSWER- Credit Supply increases, loans get cheaper. 
16.  Banks Calculate interest on basis of what time and capital?
17.  Largest Tea exporter in World? 
ANSWER- Sri Lanka
18.  Which organization deals with complaints of Consumers? - 
19.  Author of Satanic Verses 
ANSWER- Salman Rushdie
20.  Which of the following contains 11 digit alphanumeric codes? 
ANSWER- IFSC code
21.  Name the scheme to include every people under banking system 
ANSWER- Financial Inclusion
22.  IIFA 2013 Award – best film 
ANSWER- Barfi
23.  Venue of Olympic 2020 
ANSWER- Tokyo
24.  Yerevon is the capital of 
ANSWER- Armenian
25.  One question related to Banking Ombudsman? 
26.  Full form of EDC 
ANSWER- Electronic Data Capture Machine
27.  Name of the leader , whose statue was inaugurated by Manmohan Singh in Gujarat? 
ANSWER- Sardar Vallabbhai Patel 
28.  What is CTS: 
ANSWER- Cheque Truncation System
29.  Which of the following software used in Banking System? 
ANSWER- Core banking software
30.  One question related to: 
i. Bharat Nirman
ii. DICGC/ MICR
iii. KYC
iv. Credit Pulling
v. MSME
vi. Saving Account. 
31.  KYC norms issued by 
ANSWER- RBI ( to stop money laundering activities). 
32.  9 digit code written on Cheque is known as 
ANSWER- MICR code
33.  Who controls Cobra Post and Tehelka? – 
34.  Current Base Rate? 
ANSWER- 9.80 – 10.25%
35.  Full form of: BSBDA 
ANSWER- Basic Saving Bank Deposit Account. 
36.  Insurance when Bank failure/canceled license
ANSWER- 100000/ a/c
37.  Swarozgar Yojana comes under which department 
ANSWER- Ministry of Rural Development
 
 
No comments:
Post a Comment